Jaro se trochu opozdilo, ale navzdory počasí se příroda probouzí a propuká do své plné síly a krásy. Příroda je plná vůní, chutí, barev, energií a nadpřirozených sil. Slovo „nadpřirozené“ je lehce zavádějící. Protože vše, co se vyskytuje „Teď a Tady“ v daný okamžik je naprosto „přirozené“.
A jen proto, že my nevidíme pod povrch věcí, neznamená, že síla a léčivá energie Vody, Slunce, Země, Rostlin i Nerostů neexistuje. Naopak, existuje, je tu pro nás a my ji máme neomezeně k dispozici.
Naše konzumní společnost nás učí orientovat se spíš na preparáty v krabičkách, lahvičkách, plastových obalech a věříme jejich léčivým účinkům díky textu, který je na zadní straně obalu. To nám stačí. Víc nepotřebujeme vědět.
Škoda, že na zadní straně pampelišky není návod na její použití.
Je mnoho knih a mnoho článků, které její báječné účinky popisují. Bohužel jim málo kdo věří. Věřím v léčivou sílu bylinek, zeleniny i ovoce. Dostali jsme je do vínku jako dar a můžeme je neomezeně užívat a využívat pro svůj prospěch.
Schválně, jděte se podívat dnes nebo jiný slunný den, na louku. Co vidíte? Zlato, jako dar. Sesbírejte to zlato, vezměte si ho tolik, kolik ho budete chtít. Doneste si ho domů a vytáhněte si z něj to nejcennější, co vám právem náleží.
Pampeliška je léčivá bylinka. Podívejme se na ní z pohledu logiky. Pampeliška především čistí játra, krev, pomáhá při jarní únavě, podporuje močení, prospěšně pomáhá při trávení a tak dál. Léčivých účinků, kterými oplývá tato bylinka, je opravdu mnoho.
A co je na tom logického? Lidský organismus se v průběhu zimy zanáší chemickými látkami, které do něj dostáváme například v podobě léků. Tělo v zimě nemá tolik možností se čistit, protože nemá dostatek čerstvé zeleniny, ovoce a ani pobytu na čerstvém vzduchu. Příroda to ví, a proto první jarní bylinky mají očistné účinky. Pampeliška patří mezi ně. Další skvělou bylinkou je například kopřiva.
Jak získat čisté zlato?
Z nasbíraných pampelišek můžeme vařit čisticí čaje, můžeme je sušit, případně z nich vyrobit pampeliškový sirup. Léčivý je také kořen i listy pampelišky. Tělu také prospívá žvýkání stonků pampelišky. Její hořká chuť podporuje činnost jater!
Postup: Pampeliškový sirup
Nasbíráme tolik pampeliškových květů, kolik můžete. Uvádí se poměr 400 květů, 2 l vody a 2 kg cukru. Podle toho, jaký poměr zvolíme, bude sirup více hustý nebo tekutý. Když přidáme více cukru, uvaříme si pampeliškový med, který se dá používat stejně jako včelí med. Cukr můžeme použít klasický bílý, ale také hnědý nebo třtinový.
Připravíme si 3 velké citrony nebo 2 čl kyseliny citronové. Kyselina citronová nám 100% zaručí, že sirup vydrží až do zimy, citrony nám na druhou stranu zaručí přírodní charakter sirupu.
Pampelišky omyjeme, abychom se zbavili broučků a berušek a všechny je zase pustíme na zahrádku, prosím :). Do velkého hrnce nalijeme 2 l vody, namočíme květy pampelišek, přidáme nakrájené citrony nebo kyselinu citronovou a vaříme asi 20 minut. Necháme do druhého dne odstát.
Druhý den nálev přes plátno scedíme, nasypeme do něj cukr a přivedeme k varu. Sirup vaříme, dokud nemá konzistenci, které chceme dosáhnout.
Sirup ihned lijeme do skleniček, otočíme je dnem vzhůru a počkáme, až vychladne. Popíšeme si skleničky a uložíme je do temna.
Sirup užíváme do čaje místo sladidla, připravíme si z něj výbornou limonádu nebo ho používáme stejně, jako klasický med.
Jeho léčivé účinky a nadpřirozené schopnosti nejsou nikde popsané na zadní straně lahvičky. Pokud by vám to pomohlo, napište si na ní: Léčí játra, nachlazení, čistí krev, pomáhá dobrému zažívání a je to zlato od Boha.
„Užívejte si radost z vlastní zahrádky.“ (i když na ní rostou pampelišky)
Jana :).
Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.
Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.