Tohle jsem už někde slyšela. Nepřestává mě překvapovat, kolik lidí žije v tomhle přesvědčení. Já nejsem žádný šaman, otřelý bylinkář nebo věhlasný léčitel. Můj selský rozum mi jen napovídá, že zdraví nám roste přímo pod nohama. Jen ho sebrat.
Petrželka je snad nejpoužívanější kuchyňskou bylinkou.
Když přivoním k petrželce, okamžitě si vzpomenu na moji babičku a její malou zahrádku. Vzpomenu si na léto, které jsem u ní trávila a na jídla, která nám vařila. Ať to byla polévka, brambory, salátek nebo chleba s máslem, vždycky mi říkala:
„Hoď tam petrželku, chce to ještě něco zeleného!“
Myslím, že neznala studie o prospěšnosti zelené petrželky a nevěděla, že nám servíruje SUPERFOOD. Babička prostě věděla, že tahle bylinka dělá tělu moc dobře. A proč?
„Obsah vitamínu C v petrželce je 150 mg/100 gr“
Což je nejvyšší podíl ze všech zahradních bylinek, zeleniny i ovoce. Jen pro srovnání, obsah vitamínu C v pomeranči je 38mg/100gr. Proto petržel házím do jídla po hrstech!
„Abychom byli zdraví, nemusíme polykat velké koncentrace umělých vitamínů v nárazových dávkách, tělu úplně postačí, když budeme jíst vitamíny pravidelně a po troškách.“
Petrželka a její účinky:
- čistí krev a čistá krev je základ zdraví
- antioxidant
- zlepšuje zrak
- neutralizuje škodlivé účinky UV záření
- zdroj kyseliny listové (nastávající maminky, pozor!)
- přidává se do nápojů na odvodnění organismu
- eliminuje tělesné pachy
- redukuje záněty
- je to bylinka vhodná pro ženy
Petrželka je vhodná i pro malé děti, můžeme ji přidávat i do zeleninových příkrmů pro kojence. Vždy, když moje děti snědí snítku petrželky, jsem happy!
Dva druhy petrželky – petrželka kudrnka a petrželka hladkolistá
Obě dvě jsou, co do obsahu prospěšných látek, na stejném stupínku. Liší se chutí.
- Petrželka kudrnka se hodí k naší české kuchyni a do teplých jídel.
- Hladkolistá petrželka je báječná na chleba, do pomazánek a bylinkových másel. Je sladší, více aromatická a hlavně se dá jíst syrová, protože neškrábe, je prostě boží.
Pěstování petrželky:
Petrželku můžeme vysévat téměř celou sezónu do záhonů nebo do truhlíků. Přibližně za dva měsíce ji můžeme sklízet. Petrželka má raději vlhčí půdu a může růst i v polostínu. V zimě ji můžeme pěstovat i v kuchyni za oknem.
Petrželka je dvouletá bylinka. Pokud není tuhá zima, můžeme ji na zahradě sklízet téměř celý rok. Na jaře začne znovu rychle dorůstat.
Uskladnění petrželky:
Petrželku mrazíme nebo sušíme. Na zimu si vždy zamrazím sáčky nasekané petrželky. Sušenou petrželku zase míchám s jiným kořením a sušenou zeleninou na polévkové směsi nebo koření.
„Užívejte si radost z vlastní zahrádky.“
Jana 🙂
Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.
Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.