Dnes jsem se pustila do sklizně naší fazolkové džungle. Každé jaro si říkám, že je škoda semínka, které nezasadím. No a tak se stalo, že mám na zahrádce 30 pnoucích a 60 keříčkových fazolí. Parádu nadělá ale i jeden keříček, kde je každý týden co sbírat.

Fazolové lusky jsou výborné a zdravé pro děti i pro maminky. Dětem dělají dobře díky vápníku a vitamínům A, B a C, maminky zase ocení jejich obsah bílkovin a vlákniny.

Moje děti je milují, vařila jsem jim je od malička. Fazolky se dětem dobře drží v prstíčkách a v období Finger Food jsou pro ně fazolky ideálním jídlem (píšu o tom v eBooku zdarma 11+3 rady jak naučit děti milovat zeleninu a především pak v jeho bonusech). Přidávám je do každé polévky, rizota, těstovin, vařím je na smetaně nebo jako přílohu ke grilovanému masu.

Právě nastal čas hojnosti fazolí a každý den je co sklízet.

Kdy sklízet fazolky?

Fazolky je nejlepší sbírat ještě mladé. Lusky velmi rychle dorůstají a tak je opravdu pořád co sklízet. Starší lusky dřevnatí a takové už se bohužel nedají jíst.

Jak fazolky zpracovat?

Než se pustíme do jídla, musíme fazolové lusky nejprve uvařit. Syrové lusky by nám způsobily zažívací potíže. Stačí je povařit 10 min v osolené vodě a je to.

Fialové fazolové lusky při vaření zezelenají.

Mražení fazolových lusků

Velkou úrodu fazolových lusků můžeme zamrazit. Nejprve lusky očistíme, nakrájíme a necháme 1 – 2 minuty spařit ve vroucí vodě.

Spařené lusky ochladíme ve studené vodě a zchladlé je můžeme zmrazit.

Zavařování fazolových lusků

Pokud vám dojde místo v mrazáku, tak, jako mě, můžete fazolky i zavařit ve slaném nebo sladkokyselém nálevu.

Slaný nálev: 1 l vody, 20 g soli. Sterilujeme při 100°C 40 min v troubě.

Sladkokyselý nálev: 2 l vody, 150 g cukru, 70 g soli, 0,5 l octa, pepř, nové koření a bobkový list. Nálev svaříme a plníme do skleniček. Sterilujeme při 100°C 40 min v troubě.

TIP: Pokud nestihnete fazolové lusky sklidit, nechte je na rostlině úplně dozrát a seschnout. Vyloupejte suché fazole a uvařte si je jako kupovanou luštěninu.

Přeji vám dobrou a zdravou chuť a „Užívejte si radost z vlastní zahrádky“.

Jana 🙂

2987

Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.

Můj příběh si přečtěte zde >>

Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.

Zadejte svůj email a obratem získáte e-book zdarma, který vám dorazí emailem.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Jana Pošíková, IČ: 05942292) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. 

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu. 

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.

You have Successfully Subscribed!