Letos jsme se zamilovali do Chilli papriček. Můj muž je gurmán a po pálivé chuti toužil už dlouho. Na jaře jsme sehnali asi 15 sazenic chilli papriček. Pán na trhu se ptal, co s takovým množstvím budeme dělat? Plody z tolika rostlin budeme mít, prý tak na dva roky.
No jo, pane, jenže to vy nevíte, že my, když se do něčeho zamilujeme, tak jsme schopni to jíst k obědu i k večeři. Pán měl pravdu, že na rostlinách vyroste opravdu hodně plodů. Ale když si vezmete, že 4 papričky denně zmizí, tak budeme rádi, když s touhle zásobou vydržíme do příští úrody.
Pěstování Chilli papriček:
Pěstování Chilli papriček není složité. My papričky pěstujeme v květináčích, každý týden je hnojíme a pravidelně zaléváme. V teplých dnech opravdu každý den.
Chilli papričky v kuchyni:
Jak papričky dozrávají, mění svoji barvu od zelené, přes oranžovou až po rudou. Některé papričky se barví do žluta, jiné jsou fialové a mění se v červenou.
Papričky se dají jíst v každé fázi zrání. Nejlepší jsou čerstvé a na zimu se suší. Usušené papričky můžeme skladovat a používat v celku nebo je můžeme rozdrtit a používat je jako koření.
Papričky přidáváme do salátů, k masu nebo na chleba. Je pravda, že na pálivou chuť jsme si zvykali a postupně jsme množství přidávali.
Já jsem zvládla napoprvé sníst jen jedno malé kolečko. Po pár týdnech už sním chilli papričku celou.
Rádi se s Romčou díváme na pořady o vaření. Fascinuje nás, že v Indii s Chilli nešetří. Na trhu si koupí 1kg papriček, přidají ještě ostrý zázvor, kurkumu a jde se vařit. My tu s velkou opatrností sníme jednu nebo dvě papričky a pálí nás pusa ještě několik minut po jídle.
Nebojte se čerstvých Chilli papriček. Začněte například jen s jedním kolečkem. Brzy si na jejich štiplavou chuť zvyknete.
Za všechno může KAPSAICIN:
Kapsaicin je látka, která působí na jazyku pálivou chuť a zároveň má skvělé účinky na organismus. Každá paprička obsahuje jiné množství kapsaicinu a tím se liší jejich pálivost.

Chilli papričky a jejich účinky na zdraví:
- Upravují zažívání, ničí bakterie ve střevech a aktivují střevní mikroflóru.
- Díky svému zahřívacímu účinku zrychlují metabolismus a jsou prospěšné při hubnutí. Zahání chuť k jídlu.
- Patří k potravinám, které působí jako prevence rakoviny. Vědci prý prokázali jejich preventivní účinek proti nádorovému bujení.
- Snižují hladinu cukru v krvi a hlídají cholesterol.
- Papričky jsou přírodním afrodiziakem.
- Posilují imunitní systém! Obsahují vitamín C, antioxidanty jako jsou vitamín A, betakaroten, minerály a především velké množství železa.
- Papričky patří k velké škále potravin, které mají antibiotické účinky.
- Po snědení papriček tělo začne vyplavovat hormony endorfin a serotonin. Papričky jsou tedy přírodním antidepresivem.
Z tohoto výčtu vyplývá, že Chilli papričky patří do velmi důležité skupiny potravin nazývané SUPERFOOD, které se vyplatí znát, pěstovat a jíst!
Každý týden 4 chilli papričky je lepší, než umělé vitamíny z krabičky.
Přejeme vám hodně zdraví a dobrou chuť!
Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.
Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.
Pěkné Jani 🙂 Poučila jsem se a musím se nad sebou zamyslet a začít taky papričkovat 🙂
Hani, to jsem ráda! Pro mě jsou papričky celkem návykové :).