No a je to tady. Letos to přišlo snad o měsíc dřív než vloni. A tohle období jsem právě vloni považovala za neuvěřitelně dlouhé! Snad ještě nějaké babí léto bude. Každopádně období kapesníků, rýmiček, kašlíků a různorodého nachlazení je TADY!
Jako matka jsem se zdokonalila už v ledasčem. Kdo jste rodiči, dáte mi jistě za pravdu, že rodičovství s sebou přináší i námi neočekávané zážitky. A jak říká přísloví „Co tě nezabije, to tě posílí“, tak se i děje. S každým novým zážitkem mi do života přichází i nová poznání.
Jedním z těch poznání je to, že nechci do sebe, svých dětí a nikoho dalšího dobrovolně ládovat chemické přípravky a zároveň odmítám být obětí marketingových praktik.
Takže, když přišlo na řadu posilování imunity dětí (nejen), lovila jsem ve vodách internetu, až jsem ulovila tenhle geniální recept na „Šípkový sirup“.
Šípek mi roste za domem, takže jsem pro vitamíny nabité plody nemusela ani nijak daleko. Stačilo mi jen natrhat kyblík červených bobulek a pustit se do práce.
Recept na šípkový sirup:
Základní poměr:
1kg šípků
2l vody
1kg cukru
1 čl kyseliny citronové
Postup:
1/ Šípky omyjeme a rozmixujeme.
Já jsem je rozdrtila v sekáčku, můžete použít i dobrý tyčový mixer. Každopádně jde o to, abychom plody otevřeli a dostali z nich co nejvíce toho zdravého.
2/ Rozmixované šípky vaříme 15 min v odměřeném množství vody.
3/ Sterilizujeme skleničky.
Skleničky umyjeme jarovou vodou. Na dno pekáčku položíme utěrku a natočíme do něj asi 5 cm vody. Umyté sklenice vyskládáme na plech, víčka vyskládáme na hrdla sklenic tak, aby do sklenic mohl vzduch. Troubu zahřejeme na 100°C, pekáček vložíme do trouby a necháme 10 minut sterilizovat.
4/ Vývar přecedíme přes plátno a dobře vymačkáme.
Pozor na chloupky, které v sobě šípky mají. Velmi rády se zasekávají do kůže a pak to pěkně svědí. Takže do směsi raději ruce nestrkejte a až budete plátno prát, určitě ho perte samostatně.
5/ Do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a vaříme 5 minut.
6/ Sirup plníme ihned do skleniček, které potom postavíme dnem vzhůru.
A máme hotovo :D.
Jak sirup užívat?
Užíváme ho tolik, kolik chceme. Připravujeme si z něj šťávu, můžeme s ním ochutit čaj a nebo ho užívat jako medicínku.
V zimě z něj ráda holčičkám připravuji šťávu. Jak jsem se zmínila už na začátku, jsem ráda, že děti chráním před zbytečnou chemií. Kupované sirupy v obchodech obsahují mnohdy jen !!! 1% !!! ovocné přísady a když už nějakou ovocnou šťávu obsahují, jedná se vesměs o sušený koncentrát. K němu přidaný koktejl Éček a je to… Schválně, občas si přečtěte, co takové sirupy obsahují.
Každopádně, vy jste to už teď udělali jinak, máte doma sirup, který posílí imunitu vaši i vašich dětí, neobsahuje chemii, ale jen samé dobroty. A pokud chcete, zkuste si sirup vyrobit z třtinového cukru, bude ještě zdravější.
A jelikož analytik se nezapře, tak trocha matematiky neuškodí:
Cena: 8 Kč / l (ve farmářském obchodě minimálně 480 Kč/l)
1 pl sirupu = 1,5 čl cukruFakta o šípkovém sirupu:
Šípek – obsah vit. C 747mg/100g !!! Vařením se může poškodit až 56%.
Po pár výpočtech jsem tak zhruba odhadla, že v 5ml sirupu je cca 17mg vitamínu C.
Na všech sirupech z lékárny (pro děti) jsem se dočetla, že obsahují cca 19mg/5ml vitamínu C.
No a závěrem: Mám v lednici domácí lékárnu :D.
Mějte se krásně a ať se vám bacili vyhýbají obloukem.
Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.
Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.
Super recept! Děkuji! Zrovna jsem je nasbírala a hledám co s nima:-) Myslíte, že můžu použít kokosový cukr???
Alenko, jsem ráda, že se vám recept hodí. Zrovna dnes jsem uvařila další várku, je to jednoduché, držím vám palce! Určitě zkuste i ten kokosový cukr :-).
Dobrý den, když uvaříme dnes a budu skladovat v chladnou (třeba sklep), můžu pak darovat na Vánoce? Vydrží? Díky
Krásný den, Klárko, sirup vám vydrží určitě velmi dlouho! Když ho naplníte do sklenic ihned po uvaření ještě vřelý a otočíte ho dnem vzhůru, zavaří se. Kyselina citronová působí jako konzervant a pak si ho budete užívat až do jara :D. Jestli ho dřív nespotřebujete :D.
Dobrý den, děkuji za recept 🙂 V bodě 3. do toho pekáčku s vodu ukládáte sklenice/lahvičky aby se sterilizovali? Jen se chci ujistit že tomu správně rozumím 😀
Dobrý den, ano, je to kvůli sterilizaci skleniček. Sirup se mi pak nikdy nezkazil, takže doporučuji :D.
Pěkný recept. Možná ještě i vyzkouším. Jen nepobírám krok 3. s tím plechem a troubou. 🙂
Krásný den, Lucie! Mockrát děkuji za komentář. Krok 3 dělám kvůli sterilizaci sklenic a víček, abych předešla nějakému plesnivění. Trochu jsem tento krok přepsala, podívejte se, snad už je postup srozumitelnější :D. Jde o to, že sklenice sterilizuju v troubě v pekáčku, na dno pekáčku dávám utěrku a trochu vody, aby sklenice nepopraskaly. Takhle je nechám 10 min v troubě zahřívat na 100°C a je to :D. Hezký den a přeji vám, ať vám sirup chutná a povede se! Jana
Zdravíčko 🙂
Známý mi dal takovou radu.. Skleničky sterilovat při tak vysoké teplotě jak popisujete, ale víčka pouze přelít vodou z plechu, znehodnocuje se pak gumička a zavařeniny se mají tendenci kazit 🙂 (asi na tom něco bude). Za recept mockrát děkuji! 🙂
Dobrý den :D, skvělá informace, mockrát děkujeme :D! Ať se vám daří ve vašem bylinkovém tvoření, krásnýden :D. Jana
Ja také jak skleničky, tak i víčka přeliju vařící vodou a pokaždé to stačilo..cca 30letto tak dělám😊
Krásný den :D, moc děkujeme za komentář, usnadní nám to určitě práci.
,minjaver@seznam.cz
je pravda že šípky jsou nejsladší a zralé po mrazíku ,a ještě se chci se zaptat a co kdybych odstranila vnitřek s chaloupkami a uvařila jrn tuhou část?
Hezký den, ano, říká se to tak, ale já sbírám šípky i když ještě nemrzlo. Když odstraníte vnitřek šípků, získáte jen dřeň a z té si uvaříte výbornou marmeládu. Jen je to časově náročnější. Myslím si, že na kvalitu sirupu to ale vliv mít nebude. Přeji krásný podzimní den.