No a je to tady. Letos to přišlo snad o měsíc dřív než vloni. A tohle období jsem právě vloni považovala za neuvěřitelně dlouhé! Snad ještě nějaké babí léto bude. Každopádně období kapesníků, rýmiček, kašlíků a různorodého nachlazení je TADY!

Jako matka jsem se zdokonalila už v ledasčem. Kdo jste rodiči, dáte mi jistě za pravdu, že rodičovství s sebou přináší i námi neočekávané zážitky. A jak říká přísloví „Co tě nezabije, to tě posílí“, tak se i děje. S každým novým zážitkem mi do života přichází i nová poznání.

Jedním z těch poznání je to, že nechci do sebe, svých dětí a nikoho dalšího dobrovolně ládovat chemické přípravky a zároveň odmítám být obětí marketingových praktik.

Takže, když přišlo na řadu posilování imunity dětí (nejen), lovila jsem ve vodách internetu, až jsem ulovila tenhle geniální recept na „Šípkový sirup“.
Šípek mi roste za domem, takže jsem pro vitamíny nabité plody nemusela ani nijak daleko. Stačilo mi jen natrhat kyblík červených bobulek a pustit se do práce.

Recept na šípkový sirup:
Základní poměr:
1kg šípků
2l vody
1kg cukru
1 čl kyseliny citronové

Postup:

1/ Šípky omyjeme a rozmixujeme.

Já jsem je rozdrtila v sekáčku, můžete použít i dobrý tyčový mixer. Každopádně jde o to, abychom plody otevřeli a dostali z nich co nejvíce toho zdravého.

2/ Rozmixované šípky vaříme 15 min v odměřeném množství vody.

3/ Sterilizujeme skleničky.

Skleničky umyjeme jarovou vodou. Na dno pekáčku položíme utěrku a natočíme do něj asi 5 cm vody. Umyté sklenice vyskládáme na plech, víčka vyskládáme na hrdla sklenic tak, aby do sklenic mohl vzduch. Troubu zahřejeme na 100°C, pekáček vložíme do trouby a necháme 10 minut sterilizovat.

4/ Vývar přecedíme přes plátno a dobře vymačkáme.

Pozor na chloupky, které v sobě šípky mají. Velmi rády se zasekávají do kůže a pak to pěkně svědí. Takže do směsi raději ruce nestrkejte a až budete plátno prát, určitě ho perte samostatně.

5/ Do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a vaříme 5 minut.

6/ Sirup plníme ihned do skleniček, které potom postavíme dnem vzhůru.

A máme hotovo :D.

Jak sirup užívat?

Užíváme ho tolik, kolik chceme. Připravujeme si z něj šťávu, můžeme s ním ochutit čaj a nebo ho užívat jako medicínku.

V zimě z něj ráda holčičkám připravuji šťávu. Jak jsem se zmínila už na začátku, jsem ráda, že děti chráním před zbytečnou chemií. Kupované sirupy v obchodech obsahují mnohdy jen !!! 1% !!! ovocné přísady a když už nějakou ovocnou šťávu obsahují, jedná se vesměs o sušený koncentrát. K němu přidaný koktejl Éček a je to… Schválně, občas si přečtěte, co takové sirupy obsahují.

Každopádně, vy jste to už teď udělali jinak, máte doma sirup, který posílí imunitu vaši i vašich dětí, neobsahuje chemii, ale jen samé dobroty. A pokud chcete, zkuste si sirup vyrobit z třtinového cukru, bude ještě zdravější.

A jelikož analytik se nezapře, tak trocha matematiky neuškodí:

Cena: 8 Kč / l (ve farmářském obchodě minimálně 480 Kč/l)
1 pl sirupu = 1,5 čl cukru

Fakta o šípkovém sirupu:

Šípek – obsah vit. C 747mg/100g !!! Vařením se může poškodit až 56%.

Po pár výpočtech jsem tak zhruba odhadla, že v 5ml sirupu je cca 17mg vitamínu C.
Na všech sirupech z lékárny (pro děti) jsem se dočetla, že obsahují cca 19mg/5ml vitamínu C.
No a závěrem: Mám v lednici domácí lékárnu  :D.

Mějte se krásně a ať se vám bacili vyhýbají obloukem.

18320

Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.

Můj příběh si přečtěte zde >>

Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.

Zadejte svůj email a obratem získáte e-book zdarma, který vám dorazí emailem.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Jana Pošíková, IČ: 05942292) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. 

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu. 

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.

You have Successfully Subscribed!