Podzim je v plném proudu a posledních pár pěkných dní nás vyhání na zahrádku. Uklízíme, připravujeme vše na zimu a také sklízíme poslední plody. Letos byla úroda rajčat opět veliká, užili jsme si salátů, omáček i polévek do sytosti.

Ale co s těmi zbylými zelenými rajčaty? Bylo mi líto je vyhodit. Vzpomínám si, že moje maminka dříve vařila čatní ze zelených rajčátek. A tak moc jsem si přála nějaký recept najít, až se stalo. Včera večer jsem dovařila úžasné čatní ze zelených rajčat a jsem nadšená! Je prostě geniální.

Nevyhazujte zelená rajčata, raději si z nich uvařte úžasné pikantní čatní!

Poznámka:

Zelená rajčata jsou v syrovém stavu nejedlá. Obsahují tzv. SOLANIN, který způsobuje zažívací potíže. Když však přidáme do zavařeniny cukr, zredukuje solanin na minimální nezávadné množství.

Recept na čatní ze zelených rajčat:

Ingredience:

  • 2 kg zelených rajčat
  • 1 palička česneku
  • 4 velké cibule
  • 1 pl Kari
  • 2 Chilli papričky (podle chuti více)
  • 200 gr hrozinek (podle chuti méně)
  • 5 pl cukru
  • 2 čl soli
  • 2 pl octa

 

Postup:

1/ Rajčata omyjeme.  U velkých rajčat oloupeme slupku, tak že je nařízneme a spaříme. Potom jde slupka dobře dolů. Já jsem měla rajčátka maličká, tak jsem je neloupala.

2/ Rajčata nakrájíme na malé kousky. Přidáme nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené chilli papričky, kari koření, sůl a ocet.

3/ Směs promixujeme tyčovým mixerem. Pokud máte dobrý stolní mixer, směs v něm rovnou celou rozmixujte, odpadne vám krájení.

4/ Přidáme hrozinky, hrnek vody a vše promícháme. Dáme na plotnu.

5/ Vaříme, dokud směs nezhoustne.

6/ Plníme do malých skleniček, které otočíme dnem vzhůru, aby se směs zavařila. Počkáme, dokud směs nevystydne.

Dnes jsem si zbytek čatní, které se mi už nevešlo do skleniček, přidala k masu a byla jsem nadšená! Miluji sladkokyselé chutě v kombinaci s pikantním česnekem a chilli. Je to geniální!

Přeji dobrou chuť :D.

Pokud chcete vědět, jak příští rok docílit velké úrody rajčat, stáhněte si můj eBook „Jak vypěstovat dvoumetrová rajčata“

Jana :D.

1723

Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.

Můj příběh si přečtěte zde >>

Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.

Zadejte svůj email a obratem získáte e-book zdarma, který vám dorazí emailem.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Jana Pošíková, IČ: 05942292) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. 

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu. 

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.

You have Successfully Subscribed!