Podzim je v plném proudu a posledních pár pěkných dní nás vyhání na zahrádku. Uklízíme, připravujeme vše na zimu a také sklízíme poslední plody. Letos byla úroda rajčat opět veliká, užili jsme si salátů, omáček i polévek do sytosti.
Ale co s těmi zbylými zelenými rajčaty? Bylo mi líto je vyhodit. Vzpomínám si, že moje maminka dříve vařila čatní ze zelených rajčátek. A tak moc jsem si přála nějaký recept najít, až se stalo. Včera večer jsem dovařila úžasné čatní ze zelených rajčat a jsem nadšená! Je prostě geniální.
Nevyhazujte zelená rajčata, raději si z nich uvařte úžasné pikantní čatní!
Poznámka:
Zelená rajčata jsou v syrovém stavu nejedlá. Obsahují tzv. SOLANIN, který způsobuje zažívací potíže. Když však přidáme do zavařeniny cukr, zredukuje solanin na minimální nezávadné množství.
Recept na čatní ze zelených rajčat:
Ingredience:
- 2 kg zelených rajčat
- 1 palička česneku
- 4 velké cibule
- 1 pl Kari
- 2 Chilli papričky (podle chuti více)
- 200 gr hrozinek (podle chuti méně)
- 5 pl cukru
- 2 čl soli
- 2 pl octa
Postup:
1/ Rajčata omyjeme. U velkých rajčat oloupeme slupku, tak že je nařízneme a spaříme. Potom jde slupka dobře dolů. Já jsem měla rajčátka maličká, tak jsem je neloupala.
2/ Rajčata nakrájíme na malé kousky. Přidáme nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené chilli papričky, kari koření, sůl a ocet.
3/ Směs promixujeme tyčovým mixerem. Pokud máte dobrý stolní mixer, směs v něm rovnou celou rozmixujte, odpadne vám krájení.
4/ Přidáme hrozinky, hrnek vody a vše promícháme. Dáme na plotnu.
5/ Vaříme, dokud směs nezhoustne.
6/ Plníme do malých skleniček, které otočíme dnem vzhůru, aby se směs zavařila. Počkáme, dokud směs nevystydne.
Dnes jsem si zbytek čatní, které se mi už nevešlo do skleniček, přidala k masu a byla jsem nadšená! Miluji sladkokyselé chutě v kombinaci s pikantním česnekem a chilli. Je to geniální!
Přeji dobrou chuť :D.
Pokud chcete vědět, jak příští rok docílit velké úrody rajčat, stáhněte si můj eBook „Jak vypěstovat dvoumetrová rajčata“
Jana :D.
Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.
Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.