Dnes přicházím s dalším receptem na báječný levandulový sirup. Vím, že doba sklizně levandule je už většinou pryč. Jenže mě na zahrádce pořád bujně levandule kvete a tak každý den chodím a stříhám a chodím a stříhám. Je mi líto tam tu nádheru nechat jen tak odkvést, když má v sobě tolik léčivé síly.

Levandule harmonizuje, uklidňuje, dezinfikuje tělo i mysl.

Miluji všechno, co je z přírody, bez chemie, éček, s láskou připravené. Takové produkty pak pomáhají tělu dvojnásob. Proto jsem se také pustila do výroby domácích sirupů a v souvislosti s tou mou krásnou úrodou levandule (o tom, jak pěstovat levanduli jsem napsala tento článek) i do levandulových.

Představím vám hned dva recepty a jsem zvědavá, který vás zaujme víc?

Základní recept na výrobu levandulového sirupu:

1l vody, 1kg cukru (bílý nebo třtinový), 100gr celé levandule

Postup:

Vodu s cukrem vaříme 20 minut. Potom přidáme omytou levanduli a vaříme dalších 10 min na mírném ohni. Pomocí cedníku a trychtýře lijeme hotový sirup do skleniček a otočíme dnem vzhůru.

Sirup má sladkou levandulovou chuť. Sirup skladujte v lednici a konzumujte podle chuti.

Pokud byste chtěli sirup uchovat delší dobu, přidejte do něj lžičku kyseliny citronové jako konzervantu. Tím získá sirup i citronovou příchuť. Takový sirup pak nemusíte skladovat v lednici a vydrží vám klidně i rok.

Recept na „Růžový levandulový sirup“

1kg cukru, 1,5l vody, 1 bio citron, šťávu ze 3 citronů, 100g květů levandule, pro konzervaci 1čl kyseliny citronové

Postup:

Vodu převaříme. Do velké sklenice od okurek nasypeme cukr a zalijeme ho vřelou vodou. Přidáme šťávu z citronů a na kolečka nakrájený bio citron. Pokud chceme sirup konzervovat, přidáme i lžičku kyseliny citronové. Všechno spolu důkladně promícháme a nakonec přidáme levanduli.

 

Tento sirup jsem připravovala z čerstvé levandule. Pokud máte levanduli sušenou, použijte tu.

Vše opět dobře promícháme a přikryjeme plátýnkem. Necháme vše louhovat 2 dny při pokojové teplotě a každý den několikrát sirup promícháme. Brzy se začne barvit dorůžova.

Nakonec sirup přecedíme přes husté sítko nebo plátno a lijeme přímo do sklenic. Sirup bez kyseliny citronové skladujeme v lednici a ihned ho používáme.

Z výsledku jsem sama velmi mile překvapená. Růžový levandulový sirup chutná báječně, ještě lépe vypadá a mizí rychlostí blesku. Milujeme ho všichni.

Ať se vám podaří a budu ráda, když se se mnou podělíte o své výtvory.

Jana 😀

4 374

Zadejte svůj email a obratem získáte e-book zdarma, který vám dorazí emailem.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Jana Pošíková, IČ: 05942292) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. 

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu. 

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.

You have Successfully Subscribed!