V době, kdy slunce zapadá brzy a ubývá čerstvé zeleniny a ovoce, je nutné, abychom sáhli po plodech a bylinách, které v sobě nesou vitamíny a minerály důležité pro správné fungování imunitního systému.

Rakytník a jeho blahodárné účinky na lidský organismus známe snad všichni. Rakytník je plný vitamínů (A, B, D, F, K, P), aminokyselin, cukrů, tříslovin a silic, které podporují naši imunitu a pomáhají nám zůstat zdraví.

Ze sušených rakytníkových plodů můžeme připravit sirup vhodný pro každodenní užívání. Ušetříme tím nemalé peníze a budeme si 100% jistí, co takový sirup obsahuje. Sirup pak můžeme používat do čajů, připravíme z něj rakytníkovou limonádu nebo užíváme po lžičkách jako medicínku.

Výroba sirupu je jednoduchá a za pár hodin máme domácí rakytníkový zázrak.

Když si trošku pohrajeme s dekorací lahviček, vykouzlíme i překrásný dárek, který potěší každou kamarádku.

Recept na Rakytníkový sirup ze sušených plodů:

Ingredience:

70g sušeného rakytníku

asi 1l vody

1 bio citron nebo 1 čl kyseliny citronové

0,5kg cukru

Postup:

1/ Sušené plody namočíme přes noc do vody.

2/ Ráno přidáme do hrnce zbytek vody a směs rozmixujeme. Rozmixovanou směs chviličku povaříme.

3/ Směs přecedíme přes plátno nebo čistou utěrku a dobře vymačkáme veškerou vodu.

4/ Do sirupu přidáme lžičku kyseliny citronové nebo šťávu z 1 citronu, cukr a mírně zahříváme. Sirup už nevaříme.

5/ Teplý sirup plníme do připravených skleniček, které ihned uzavřeme a otočíme dnem vzhůru.

6/ Sirup po otevření skladujeme v lednici.

Fotonávod

Trvanlivost sirupu

Trvanlivost sirupu je závislá na konzervantu, který jsme se rozhodli použít.

Pokud jsme použili citron, doporučuji sirup uložit do ledničky, kde vydrží čerstvý několik týdnů.

Sirup stabilizovaný kyselinou citronovou vydrží při pokojové teplotě několik měsíců. Po otevření sirup také skladujeme v lednici.

179

Jsem nadšená bylinkářka, zahradnice, moderní žena, manželka a maminka dvou cácorek. Miluju přírodu a domácí tvoření. S vášní objevuju dary a vůně bylinek. Ukazuju ženám, jak využít sílu bylinek při vaření, léčení, prevenci a výrobě domácí kosmetiky.

Můj příběh si přečtěte zde >>

Jsem autorkou eBooku Minizahrádka s úsměvem >>. Je to eBook plný rad a tipů, jak využít malý prostor k pěstování zeleniny a bylinek.

Zadejte svůj email a obratem získáte e-book zdarma, který vám dorazí emailem.

Vaše osobní údaje (jméno, e-mailová adresa) jsou u mě v bezpečí a budu (Jana Pošíková, IČ: 05942292) je na základě vašeho souhlasu zpracovávat podle zásad ochrany osobních údajů, které vycházejí z české a evropské legislativy. 

Stisknutím tlačítka vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním potřebným pro zaslání eBooku a dalších newsletterů ode mě, které se budou týkat souvisejícího tématu. 

Svůj souhlas můžete kdykoli odvolat kliknutím na tlačítko ODHLÁSIT v každém zaslaném e-mailu.

You have Successfully Subscribed!